«ЖИТЛОВІ ПРОГРАМИ ЗАТРЕБУВАНІ СУСПІЛЬСТВОМ. ДЕРЖАВА МАЄ ПРАВИЛЬНО РОЗСТАВИТИ ПРІОРИТЕТИ» - СЕРГІЙ КОМНАТНИЙ

25 листопада голова правління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву Сергій Комнатний, перший заступник голови правління Іван Парух і директор Харківського регіонального управління Держмолодьжитла, голова Ради директорів регіональних управлінь Фонду Олександр Вензель взяли участь у семінарі «Довгострокові рішення для внутрішньо переміщених осіб: подальші кроки».

Дискусію щодо комплексу важливих для нашої країни проблем організували Агентство ООН у справах біженців (УВКБ ООН) спільно з Норвезькою радою у справах біженців (NRC) та Офісом ООН з координації гуманітарних питань (UN OCHA).

Минуло п’ять років з початку анексії Криму та розв’язання Росією збройного конфлікту на сході України, які спричинили масштабі процеси переміщення громадян, ішлося на заході. Час забезпечити скоординовані, послідовні та комплексні підходи у впровадженні довгострокових рішень для внутрішньо переміщених осіб (ВПО),

Під час виступів ішлося про те, що держава і неурядові інституції можуть і повинні сприяти подоланню проблеми тривалого внутрішнього переміщення – про міжнародні стандарти довгострокових рішень, практичні рекомендації центральним та місцевим органам влади України. Представники міністерств та інших центральних органів влади, міжнародних організацій, посольств, дипломатичних місій та громадського суспільства, а також народні депутати дискутували щодо розробки стратегічного підходу до довгострокових рішень для ВПО в Україні.

112222 Норвезька рада представила український переклад «Рамкової програми довгострокових рішень Міжвідомчого постійного комітету», створеної з метою допомогти уряду України вибудувати стратегію подолання проблем ВПО.

У свою чергу, УВКБ ООН презентувало Рекомендації щодо довгострокових житлових рішень для ВПО, розроблені центральними та місцевими органами влади, неурядовими організаціями та спільнотами переміщених осіб під час форуму «Міста солідарності» в Харкові 3 жовтня цього року. У цьому заході брали участь Іван Парух та Олександр Вензель.

Сьогодні ж у своєму виступі Сергій Комнатний наголосив на важливості вирішення житлового питання як базового для внутрішньо переміщених осіб. «Ця проблема не може бути розв’язана без дієвої участі держави», - підкреслив він, представивши житлові програми, які адмініструє Держмолодьжитло як інструмент державної житлової політики. Учасниками цих програм за час роботи установи стали 39 тисяч українських сімей.

Основною перешкодою реалізації комплексу державних житлових програм є їх незадовільне фінансування з держбюджету протягом останніх років. Водночас спостерігається чітка тенденція до збільшення фінансування житлових програм із місцевих бюджетів. Загалом учасниками всіх житлових програм Фонду вже стали 354 сім’ї вимушених переселенців.

232323 Завдяки зусиллям громадськості та Фонду за підтримки міжнародних організацій вдалося адаптувати низку програм до потреб ВПО, зазначив Сергій Комнатний, подякувавши УВКБ ООН за проведений аудит програми «Доступне житло» та Норвезькій і Данській радам за постійну консультативну підтримку. Установа впровадила відкриті електронні реєстри учасників програм та електронну реєстрацію: кожен громадянин має змогу в онлайн-режимі зареєструватися для участі в програмі, відстежувати стан реєстрації, результати розгляду заяв і рух черги.

 

«Житлові програми затребувані суспільством, - резюмував Сергій Комнатний. – Держава має правильно розставити пріоритети, одним з яких має стати сприяння повноцінній інтеграції переселенців у нові громади не як «тягаря», а як повноцінних членів цих громад. Це громадяни України, які зробили свій вибір на її користь. Черга за Україною зробити кроки їм назустріч».