ВІДБУЛОСЯ ЗАСІДАННЯ НАГЛЯДОВОЇ РАДИ ФОНДУ

2

21 лютого 2022 р. у форматі відео-конференції відбулося чергове щорічне засідання Наглядової ради Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву.

Головувала заступник Міністра розвитку громад та територій України, голова Наглядової ради Наталія Козловська.

Із Публічним звітом про виконання Стратегічних напрямів розвитку Держмолодьжитла в 2021 році виступив голова правління Державного фонду Сергій Комнатний. Він зазначив, що Державна спеціалізована фінансова установа «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву» створена Урядом України 30 років тому. Засновником Фонду є держава в особі Кабінету Міністрів України (частка в статутному капіталі – 100%). Уповноваженим органом управління Фонду є Міністерство розвитку громад та територій України. Органами управління Держмолодьжитла є наглядова рада і правління. Наглядова рада здійснює нагляд за діяльністю Держмолодьжитла і виконанням його завдань.

Сергій Комнатний повідомив про основні напрямки і результати діяльності установи у 2021 році. Зокрема, фахівці Фонду беруть участь у модернізації нормативно-правового забезпечення житлових програм та робочій групі з напрацювання проєкту нового Житлового кодексу України.

Протягом року підвищився рівень співпраці з міжнародними і національними партнерами. Започатковано реалізацію проєкту забезпечення власним житлом ВПО за рахунок коштів Уряду Німеччини, що надаються через банк KfW. 2021 року проведено 5 відборів учасників цієї програми, укладено 241 договір з громадянами на суму 280,1 млн грн.

Продовжено співпрацю з органами місцевого самоврядування – фінансування місцевих житлових програм у 2021 році зросло на 4,5 млн і сягнуло 263 млн грн.

Стабільне зростання демонструють фінансові результати Фонду. Кредитний портфель Держмолодьжитла на кінець 2021 року склав 2,2 млрд грн, статутний капітал досяг 583,3 млн грн. Через програми установи залучено інвестицій в економіку на суму 819,5 млн грн.

За 2021 рік укладено 777 договорів з громадянами за усіма програмами (державними і місцевими), зокрема:

üпільгові житлові кредити – 644 договори,

üкомпенсація частини вартості житла – 73 договори,

üчасткова компенсація відсотків за кредитами – 31 договір,

üреалізація заходів з підвищення енергоефективності – 29 договорів.

Забезпечено житлом за усіма програмами 301 сім’ю внутрішньо переміщених осіб (загалом з 2017 року таких сімей – 1424) і 193 родини учасників АТО/ООС (із 2017 року – 1275 таких сімей).

Усього за майже 30 років діяльності станом на 31.12.2021 р. укладено 41 668 договорів за різними програмами, які реалізує Держмолодьжитло.

За результатами голосування членів Наглядової ради Публічний звіт було затверджено.

Нагадаємо, Публічний звіт про роботу Держмолодьжитла у 2021 році представлено для загального ознайомлення на сайті установи.

3

 

Сергій Комнатний доповів про Стратегічні напрями розвитку та діяльності Держмолодьжитла на 2022 рік. Наголос в роботі установи робитиметься на вдосконаленні нормативного забезпечення реалізації програм, цифровій трансформації діяльності Фонду, розширення співпраці з міжнародними організаціями. Зокрема, Держмолодьжитло ініціює проведення конференції на високому рівні за участю міжнародних донорів для залучення небюджетних джерел фінансування житлових програм, а також технічної модернізації Держмолодьжитла. Розвиватимуться зв’язки з інститутами громадянського суспільства з метою збереження прозорості в роботі Держмолодьжитла і доступності послуг Фонду для громадян.

 

 

Були розглянуті інші питання порядку денного, у тому числі звіт служби внутрішнього аудиту Держмолодьжитла за 2021 рік. З усіх питань члени Наглядової ради ухвалили відповідні рішення.