ВІДБУЛАСЯ ОНЛАЙН-КОНФЕРЕНЦІЯ ЩОДО ДОСТУПНОГО ЖИТЛА

Сьогодні, 17 червня 2021 року, відбулася онлайн-конференція «Доступне житло: від України до Гаваїв», організована неурядовою асоціацією «Професійний уряд». Обговорювалися практики доступного для населення житлового будівництва у нашій державі та штаті Гаваї, Сполучені Штати Америки. Про досвід США у зазначеній сфері розповіли Хакім Вансафі, виконавчий директор Гавайського управління житлового будівництва, яке обслуговує десятки тисяч гавайців і оперує активами у понад 5 млрд доларів, і сенатор штату Гаваї Стенлі Чанг, фахівець з житлової політики, автор законопроєктів у житловій сфері, розробник концепції із забезпечення доступу до житла для вразливих груп американців.

2

Участь у обміні інформацією взяв голова правління Держмолодьжитла Сергій Комнатний. Він представив три категорії програм, які реалізує Фонд, а саме:

- надання пільгових довгострокових державних кредитів окремим категоріям населення (молодь, науковці, педагоги, учасники АТО, ВПО тощо): відсоткова ставка є незмінною і встановлюється від 0% до розміру облікової ставки Нацбанку України – на сьогодні 7,5% річних;

- часткова компенсація відсотків за банківськими іпотечними кредитами;

- безповоротна компенсація частини вартості житла, що купується учасником програми, за рахунок бюджетних коштів з особливими умовами для учасників АТО і ВПО.

- Свою роботу з учасниками програм ми будуємо максимально прозоро і відкрито, - зазначив очільник Фонду. Є можливість подати заяву на реєстрацію в програмах онлайн, на сайті Фонду розміщуються відкриті реєстри учасників програм.

Також голова правління Держмолодьжитла розповів про джерела фінансування програм і зазначив, що основною проблемою в реалізації житлових програм є їх недостатнє фінансування протягом останніх років.

Загалом учасниками програм Фонду за більш ніж 28 років його діяльності вже стали понад 40 тисяч сімей. Водночас на чергах для участі в програмах перебувають понад 60 тисяч громадян.

 

3