СЕРГІЙ КОМНАТНИЙ: ТУТ І ЗАРАЗ ПОТРІБНІ НОВІ ІНСТРУМЕНТИ ВИРІШЕННЯ ЖИТЛОВОЇ ПРОБЛЕМИ МІЛЬЙОНІВ НАШИХ ГРОМАДЯН

Вже понад половину року кожен із нас живе у новій реальності, в якій ми жити не сподівалися, не планували і не побажали б, мабуть, нікому.

У такі годинники на перші ролі виходять справді головні, універсальні для кожного людини речі – життя, здоров'я, батьківщина, мирне небо. Серед таких цінностей – і власна крыша над головою. На жаль, маємо вже мільйони українців, які про своє житло можуть згадувати лише у мріях. І їхня кількість продовжує зростати, адже війна триває.

Уже сьогодні, не чекаючи Перемоги, ми повинні планувати повоєнне відновлення нашої Вітчизни. Однією з точок докладання зусиль держави є робота із забезпечення житлом людей, які втратили оселі внаслідок воєнних дій. Відповідні плани опрацьовуються і починають втілюватися в життя. Адже попереду холоди, напередодні яких не можна залишити людей без пристосованого до зимових умов житла.

Часу на вагання практично немає. Тут і зараз потрібні нові інструменти вирішення житлової проблеми мільйонів наших громадян, які позбулися даху над головою внаслідок війни. Людям мають бути запропоновані як сталі рішення у вигляді підтримки в придбанні постійного житла, так і надання повністю придатного для проживання житла в оренду.

Проєктів будівництва житла для ВПО існує немало, частина уже почали реалізовуватися, запуск інших анонсують на осінь. У квітні Уряд ухвалив постанову «Деякі заходи формування фондів житла, призначеного для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб». Будувати таке житло будуть у регіонах, де не ведуться бойові дії, за типовими проєктами із застосуванням сучасних технологій швидкого будівництва.

Фінансування цих заходів можливе за рахунок державних коштів, грошей місцевих бюджетів, міжнародних донорів, внесків фізичних і юридичних осіб тощо.

Держмолодьжитло у своїй діяльності керується гаслом: «Ми не обіцяємо – ми робимо вже сьогодні». Нам є про що сказати суспільству – у липні Фонду виповнилася 30 років. Та зараз не час вдаватися у глибокі аналітичні довідки. Для цього буде нагода після Перемоги. Зараз же активно шукаємо своє місце на нашому важливому фронті – забезпечення українців житлом. Попри всі обставини, під час дії воєнного стану відновили пільгове іпотечне кредитування молодих сімей у регіонах, де не ведуться бойові дії.

Спільно з Мінрегіоном уже зараз реалізуємо проєкт забезпечення громадян, насамперед багатодітних сімей, соціальним житлом у чотирьох областях країни, де припинені бойові дії. Для цього купуємо на ринку готові й оснащені всім необхідним для життя людей квартири. Перші родини, списки яких формують обласні військові адміністрації, вже мешкають у нормальних умовах на умовах соціальної оренди за символічну 1 гривню на рік.

За домовленістю з німецькими партнерами з Банку KfW поновили роботу пільгової програми кредитування ВПО. Йдеться про Проєкт «Житлові приміщення для внутрішньо переміщених осіб» - єдину поки в нашій державі програму, яка пропонує стале вирішення житлового питання ВПО.

Охочих взяти кредит під найнижчі в Україні 3% річних вистачає, їх відбирають методом випадкової комп’ютерної вибірки серед зареєстрованих учасників на прозорих умовах під жорстким контролем німецької компанії-аудитора. Буквально днями ще 300 сімей отримали змогу придбати власне житло на унікальних для країни, що воює, умовах. Це перший етап відбору під час дії запровадженого указом Президента України воєнного стану. А загалом за результатами попередніх етапів програми внутрішньо перемішені особи отримали майже 350 кредитів на придбання житла.

Пропонуємо й інші варіанти забезпечення житлом українських родин, оселі яких зруйновані чи пошкоджені агресором.

Головне, що стоїть на заваді системному і масовому забезпеченню вимушених переселенців житлом, - гострий дефіцит коштів у державному бюджеті України. Подоланню цієї проблеми можуть допомогти можливості міжнародних партнерів. Ще з 2018-го Держмолодьжитло активно відстоює доцільність набуття Україною членства у Банку розвитку Ради Європи. Потужна інституція з багаторічним успішним досвідом допоможе розробити нові житлові програми для українців, залучати інвестиції для забезпечення житлом громадян, які постраждали внаслідок війни, надання соціальних послуг, відбудови зруйнованої соціальної інфраструктури – лікарень, шкіл і дитячих садочків.

В останні місяці  завдяки підтримці Міністра розвитку громад та територій України Олексія Чернишова зроблено перший крок до членства нашої держави у БРРЄ.  Почала працювати робоча група із цього питання. На основі її напрацювань Банк вже схвалив спеціальні, пільгові умови набуття Україною членства у фінансовій установі. Також БРРЄ виділив кошти на підтримку українських біженців у низці європейських країн. Чекаємо на завершення процедур вступу. Це відкриє нові потужні можливості і для людей, які позбулися житла, і для будівельників.

Джерело