СЕРГІЙ КОМНАТНИЙ: ДЕРЖАВА ЗОБОВ’ЯЗАНА ФІНАНСУВАТИ ЖИТЛОВІ ПРОГРАМИ

qa 2Голова правління Держмолодьжитла Сергій Комнатний виступив у ході онлайн-презентації спеціальної доповіді Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини «Реалізація права внутрішньо переміщених осіб на житло». Доповідь підготовлено на основі дослідження Проєкту Ради Європи в Україні «Внутрішнє переміщення: розробка тривалих рішень».

Один із постулатів Загальної декларації прав людини є таким: кожен має право на такий життєвий рівень, включно з житлом, який є необхідним для підтримання його здоров’я і добробуту самої людини та її сім’ї, нагадав Сергій Комнатний.

Він наголосив, що проблема забезпечення житлом ВПО залишається вкрай актуальною. Адже більшість людей, які не з власної волі покинули свої домівки, досі мешкають у тимчасовому чи орендному житлі. За даними соціологічних досліджень, більшість ВПО не хочуть повертатися на окуповану територію. Системне вирішення цього питання без підтримки держави неможливе.

Програми, які реалізує Держмолодьжитло, передбачають створення умов, за яких громадяни за підтримки держави могли б придбати власне житло. Але держава повинна повноцінно фінансувати такі програми.

Завдяки громадськості та за підтримки міжнародних організацій умови низки програм адаптовані до потреб ВПО. Зокрема, це програма «Доступне житло», програма пільгового кредитування молоді, програма кредитування під 3% річних та місцеві програми.

Завдяки проведеній роботі із 2017 до 2020 року учасниками житлових програм Фонду стали 1074 сім’ї внутрішньо переміщених осіб. Цю цифру треба співставляти з іншою: сьогодні у відкритих реєстрах для участі в програмах перебувають понад 18 тисяч громадян.

Ключовою проблемою є те, що фінансування житлових програм із держбюджету 2020 року не передбачено. На противагу цьому зберігається активне фінансування із місцевих бюджетів, де на 2020 рік заплановано майже 260 млн грн на житлові програми. Сподіваємося, потреба ВПО у власному житлі буде врахована при ухваленні Державного бюджету України на 2021 рік, - зазначив голова правління Фонду.

 

Завершив свій виступ Сергій Комнатний нагадуванням про те, що вимушені переселенці –повноправні громадяни України. Сподіваюся, держава таки зрозуміє це і розвернеться обличчям до житлової потреби сотень тисяч родин!