2020 МАЄ СТАТИ РОКОМ СИСТЕМНОГО ПРОРИВУ У ЖИТЛОВІЙ ПОЛІТИЦІ – СЕРГІЙ КОМНАТНИЙ

Сьогодні у Міністерстві розвитку громад і територій України відбулися публічні консультації щодо розробки Концепції державної політики по досягненню цілі 10.4 «Українці мають комфортне та доступне житло» Програми діяльності Кабінету Міністрів України та плану її реалізації. 

00004Участь в обговоренні взяли голова правління Держмолодьжитла Сергій Комнатний і перший заступник голови правління Фонду Іван Парух.

На виконання зазначеної цілі Програми Уряду, схваленої постановою Верховної Ради України від 4 жовтня 2019 року, Міністерство працює над проєктом Концепції державної політики у житловій сфері.

Учасники зустрічі – представники органів виконавчої і законодавчої гілок влади, неурядових організацій, громадськості – обговорили підходи до створення якісно нової, сучасної житлової політики держави, яка відповідатиме інтересам громадян України.

Характеризуючи стан житлової сфери в Україні, Сергій Комнатний наголосив на одній з найбільших перепон розвитку – застарілості чинної законодавчої бази у житловій галузі, зокрема Житлового кодексу УРСР 1983 року, та діючої Концепції зразка 1995 року. Застаріле законодавство не дає змоги впроваджувати низку сучасних інструментів регулювання ситуації в житловій сфері.

54% українців зараз мешкають у перенаселеному житлі, продовжив очільник Фонду, - тоді як у Великій Британії, Франції, Німеччині цей показник становить в середньому 7%.

Майже 40% сімей живуть в умовах, коли на одного мешканця припадає менша за санітарну площа житла (менше за 13,65 кв. м).

На 70% житловий фонд в Україні складається з побудованого ще за СРСР, у 1960-1980 роки, житла. У відносно новому житлі (збудованому після 90-их років) мешкають лише 11% населення. При цьому 7,5% житлового фонду, а це 75 млн кв. м – за офіційними даними – зовсім непридатні для проживання.

Проблема забезпечення житлом українців поглибилась внаслідок появи таких категорій громадян, як внутрішньо переміщені особи та учасники АТО/ООС.

Іншими проблемами є застарілі комунікації, актуальна загроза комунального колапсу, низька енергоефективність будівель.

Сергій Комнатний надав пропозиції щодо виконання Цілі 10.4 Програми діяльності Уряду та Цілі 11 ООН «Сталий розвиток міст і громад», зокрема, завдання 11.1 – «забезпечити доступність житла». Однією з найголовніших, за його словами, проблем є неможливість більшості громадян отримати доступ на ринок житла без бюджетної підтримки.

0003Держмолодьжитло є виконавцем багатьох житлових програм, і ці механізми надзвичайно затребувані громадянами України. Протягом 2019 року за всіма програмами, які адмініструються Держмолодьжитлом, було вирішено питання забезпечення доступним, достатнім і достойним житлом 1647 сімей.

«І все ж такі об’єми – крапля в морі, за допомогою якої не задовольнити потребу громадян України у житлі та не досягти цілей, про ми сьогодні обговорюємо, - підкреслив очільник Фонду. – Є потреба пошуку стабільних, визначених та закріплених в правовому полі джерел фінансування житлових програм».

Інше питання, яке також потребує негайного вирішення, – вдосконалення нормативного регулювання у сфері житлової політики держави через приведення цивільного і житлового законодавства у  відповідність до сучасних соціально-економічних і правових реалій та кращих європейських стандартів. Виконана у 2019 році робота – це точкові покращення. 2020 року потрібен системний прорив у житловій сфері, акцентував Сергій Комнатний.