СЕРГІЙ КОМНАТНИЙ ВИСТУПИВ НА СЕСІЇ ЄЕК ООН

        У Женевському Палаці Націй (Швейцарія) почалася 80-та сесія Комітету з питань містобудування, житлового господарства та землеустрою Європейської економічної комісії ООН (ЄЕК ООН, UNECE). Триденний захід проходить під гаслом: «Забезпечення доступу для гідного, адекватного, доступного та здорового житла для всіх».

 komn 02 10 zeneva 1

   Участь у сесії на запрошення організаторів бере голова правління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву Сергій Комнатний.

     Очільник Фонду мав виступ у Панельній дискусії «Досвід на рівні країни в розробці політики щодо сталого житла та міського розвитку». Обговорювався досвід національних урядів європейських держав з перехідною економікою щодо підходів до розвитку, моніторингу та реалізації політики житлового будівництва.

       Сергій Комнатний поінформував про актуальну ситуацію в Україні щодо забезпечення достатнім, безпечним і недорогим житлом. Адже рівень житлового забезпечення у будь-якій країні є показником якості життя в ній. В останні роки, з огляду на події, що відбулися на території нашої держави, кількість громадян, які потребують додаткової підтримки у вирішенні житлового питання значно зросла. Однією з найбільш соціально вразливих категорій залишаються внутрішньо переміщені особи. Понад 600 тис сімей потребують поліпшення житлових умов, статус внутрішньо переміщеної особи отримали понад 1,3 млн громадян.

 komn 02 10 zeneva 2

       Водночас, за інформацією Держстату, в перенаселеному житлі мешкають 54% українців. Майже кожна п'ята сім'я проживає в житлі, побудованому до 1960 р.

З огляду на таку ситуацію, держава Україна, і безпосередньо Держмолодьжитло вживають можливих заходів для імплементації Цілей сталого розвитку ООН, а саме цілі 11.1 – забезпечити загальний доступ до достатньої, безпечного і недорогого житла і основних послуг.

       Голова правління Фонду розповів про існуючі державні та місцеві житлові програми як інструмент забезпечення громадян власним житлом, і про проблеми, що заважають ефективній реалізації цих програм. Незважаючи на вкрай обмежений фінансовий ресурс, загалом учасниками програм Державного фонду за останні 5 років стали 2 239 сімей.

Також Сергій Комнатний зазначив, що Парламентська асамблея Ради Європи 2018 року ухвалила рекомендацію Уряду України розглянути питання про налагодження співпраці з Банком розвитку Ради Європи та використання можливостей цієї установи в пошуку стійких рішень щодо вирішення житлового питання внутрішньо переміщених осіб.

«Ми не полишаємо наше прагнення встановити взаємовідносини з Банком розвитку Ради Європи. Ми сподіваємося, що це питання буде в порядку денному нового уряду України», - сказав голова правління Держмолодьжитла.

Загальна мета сесії – обговорити досвід вдосконалення політики, заснованої на фактах, у вибраних країнах.

Під час заходу будуть представлені основні факти і цифри, що стосуються житла та міського розвитку в країні, відбудеться обговорення досвіду використання даних для укладання проектів житлового та міського розвитку.

Зазначимо, 2016 року ЄЕК ООН спільно з ООН-Хабітат розпочала проект "Політика, орієнтована на докази сталого житла та міського розвитку в окремих країнах з перехідною економікою". Мета проекту – вдосконалити спроможність розробників політики на національному та місцевому рівнях розробляти, переглядати та впроваджувати політику щодо сталого житла та міського розвитку.

Проект передбачає розробку відповідних Керівних принципів ЄЕК ООН / Хабітат ООН і низку навчальних заходів і завершиться у грудні 2020 року.